India

India is een land met 1,3 miljard inwoners. Een enorm aantal en dat merk je in het dagelijks leven.

Eerlijkheid gebiedt mij te melden dat ik tot nu toe slechts in twee steden ben geweest, Mumbai(voorheen Bombay) en Pune(Poona). Dus mijn mening/zienswijze is vooralsnog ook daarop gebaseerd.

“In India gaat alles anders dan je plant”

De zondagmarkt. Je kunt er (bijna letterlijk) over de hoofden heenlopen. En niemand maakt zich druk wanneer er “slimmerikken” zich, in deze menigte, met hun scootertje proberen te verplaatsen.


In het verkeer

Heel bijzonder. Het is even wennen, maar wanneer je het door hebt, dan kun je (ik in ieder geval) het ook wel weer waarderen.

“India kent ogenschijnlijk ook maar 1 verkeerregel: “er zijn geen regels”.

Natuurlijk is de hierboven staande quote overdreven want in India moeten ze ook gewoon een rijbewijs halen.

Ik weet eigenlijk niet goed of ik NL moet adviseren om het verkeer ook zo in te richten als in Azië.
1. Het stikt er van de Rikshaws (voor ons: TukTuk). Elke minuut van de dag kun je er bijna net zoveel krijgen als je wilt. Hoewel … soms is het echt druk en dan moet je een minuutje langer wachten. 🙂 En voor een habbekrats cruise je de hele stad door. Ik heb max. INR 100 (= € 1,25) betaald. En dan ben je een behoorlijke tijd onderweg.

2. (Openbaar) vervoer lijkt goed geregeld. Ik heb er geen gebruik van gemaakt, maar had de indruk dat het vrijwel gratis is. 🙂 🙂 🙂

3. Oversteken? Hand opsteken en met enige zorgvuldigheid beginnen te lopen. Je zult merken dat ze om je heen rijden.
4. Oeps, zijn er maar twee banen? De indiër ziet er meerdere. Uitgangspunt is hoeveel auto’s, scooters, motoren, TukTuks en fietsen gelijktijdig naast elkaar passen. En is het erg druk? Dan nemen we maar de stoep.
5. India was ooit een Engelse kolonie. Dus we rijden LINKS. Of toch niet? Menigeen vind omrijden een uitermate vervelend tijdsverlies. Dus …. RECHTS is ook (wel eens) goed.

6. “Ik weet dat het laat is en donker. Maar als jij me toch ziet, dan hoef ik m’n lichten toch niet aan???” En blijkbaar heeft niemand daar moeite mee. “Inshallah”.
7. UBER werkt uitstekend in India. Je wordt van deur tot deur vervoerd. Duur? Van Mumbai naar Pune kost ongeveer € 28,-. Maar dan ben je wel zo’n 3 uur onderweg. De driver moet dan ook nog eens 3 uur terug voor die centen.

Hygiëne

De verhalen die ik over India hoor zijn bijna unaniem: “smerig”. Als ik het zou ontkennen …….. Laat ik zeggen dat wij er in Nederland andere standaards op nahouden.
Zelfs in de betere wijken – ik verbleef in Koregaon Park – liet het onderhoud aan wegen, gebouwen, …….. eigenlijk alles te wensen over. Hoewel, ik moet niet jokken. Hier en daar zijn er initiatieven die op vooruitgang wijzen.

Wat er binnenshuis gebeurt, weet ik natuurlijk niet. Maar ik spreek slechts mijn twijfels uit.

Levensonderhoud

Daar kan ik eigenlijk vrij kort over zijn. Als westerling kan je goed rondkomen met een bijstandsuitkering. Dus …… voor wie zich geroepen voelt.
Volgens mij is alleen electronica – smartphones e.d. – vergelijkbaar in prijs met NL. Toch wel verbazingwekkend dat vrijwel een ieder in India zo’n verslavingsgadget in zijn/haar bezit heeft. Waar doen ze het van.
Voordeel is wel dat zelfs bellen met Vodafone India ERRUG goedkoop is. Wanneer gaan ze die tarieven ook in NL hanteren?

Thuis koken? Wat een onzin!!! Want het is net zo duur (of zo je wilt goedkoop) om uit eten te gaan. Voor een paar euri haal je de volgende dag makkelijk. Toegegeven, ze gaan wel veel later aan het diner. Na 20.00 uur.

Erg lekker zijn de vegetarische gerechten, de kleine hapjes en natuurlijk de fruitjuices. Absoluut aan te raden. Maar kijk uit, in de juices zit ook veel suiker, heb ik me laten vertellen 🙂 🙂

Medische zorg

Hier ben dan toch ECHT van onder de indruk. Ik heb al heel veel gereisd, maar ik ben tot nu nergens geweest waar de gezondheidszorg zo goed, snel en goedkoop geregeld is.

Voorbeeld:

Op verzoek van de dienstdoende huisarts werd ik verwezen naar een medisch centrum. Het hele medische onderzoek, incl. MRI-scan, bloed- en urine onderzoek, stresstest, hartfilm EN een Indiaas ontbijt, hebben mij zo’n € 85,- gekost. En ja, je krijgt er een uitgebreid rapport met alle uitslagen en de foto’s van de scans bij.

Ik heb voor een second opinion de rapporten naar mijn eigen huisarts in NL gezonden. De analyses en adviezen kwamen overeen.
En wachttijden? Het gaat hier hooguit om UREN i.p.v. MAANDEN. Gelukkig hoefde ik niet geopereerd te worden, dus daar kan ik niet over meepraten. Gelukkig.

Een puntje van aandacht: “Privacy” heeft in India een heel andere betekenis. Ik heb een keer met 7 m/v in de spreekkamer van de huisarts gezeten/gestaan. Een kamertje van pakweg 2,5 bij 3,5. En ja, daar stond ook nog een bureautje en een behandeltafel in. En maak je niet druk. Jouw klachten en de gegeven adviezen kunnen ook leerzaam zijn voor de overige patiënten. Toch???

En medicijnen? Heb je 10 tabletten nodig? Dan krijg je er ook exact 10. Geen 11. Of een doosje van 24 waarvan je, net als in NL, vervolgens 14 in de kliko kan mikken.

Hr. Rutte en consorten, ga eens op werkbezoek naar India. Wellicht kunnen we de zorgkosten in NL hierdoor aanzienlijk verlagen en betaalbaar houden.

Fotogalerij

Spreuk

In de fotogalerij over India tref je diverse foto’s aan die ik gemaakt heb. Het is natuurlijk maar een selectie. En ik probeer zo goed mogelijk te beschrijven waar de foto over gaat.